lauantai 18. tammikuuta 2014

Sämpylät

Tällä ohjeella saat aivan ihanan pehmeät ja hyvän makuiset sämpylät. Valitsettavasti kuvaa en muistanut ottaa, mutta voin lisätä sen tähän kun teen seuraavan kerran sämpylöitä. Teen yleensä tämän ohjeen kaksinkertaisena, jotta saan kerralla enemmän sämpylöitä.

Sämpylät
(20kpl)

5dl vettä
50g hiivaa
2tl suolaa
2rkl sokeria
5dl sämpyläjauhoja
6dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
1kanamuna

Vinkki!
Ripottele voideltujen sämpylöiden päälle esim. seesamin- tai unikonsiemeniä.

1. Mittaa kädenlämpöinen(=37 asteinen) vesi isohkoon kulhoon.
2. Murenna hiiva kulhoon. Sekoita puuhaarukalla tai nuolijalla, jotta hiiva liukenee.
3. Lisää kulhoon suola, sokeri ja sämpyläjauhot. Sekoita.
4. Lisää vehnäjauhot vähitellen taikinaan alustaen. Alusta taikinaa käsin koko ajan niin,että siitä tulee kimmoisaa.
5. Lisää öljy ja vaivaa taikinaa vielä, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja sormistasi.
6. Kohota taikinaa vesihauteessa n. 15-20min, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
7. Leivo taikina tangoksi jauhotetulla pöydällä.
8. Leikkaa tanko veitsellä 20 tasakokoiseen palaseen ja pyörittele palaset sämpylöiksi.
9. Anna sämpylöiden kohota pellilla leivinliinalla peitettynä noin 10 min.
10. Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15min.
11. Sämpylät ovat valmiita, kun sämpylä kumisee, niin kuin se olisi ontto sisältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti